FORUM CLASSIFIEDS DIFFLOCK.com Links & Networks
Forum Homepage
Log in
Profile
Search
Private Messages
Forum Members
Register
Classified Ads
Search Ads
Place New Ad
My ads
Place your classified
ads here for FREE
NB: Adverts placed in the general
forum areas will be deleted
Difflock Homepage
Online Shop
Contact Us
FAQ
Calendar
Garage
Facebook
Twitter
Youtube
Advertise With Us - Reach your target market by advertising on the Difflock.com forum.
Click here or call 0845 125 9407


PLEASE HELP MY DISCOVERY TD5 KEEPS CUTTING OUT/RUNNING ROUGH

 
 
Post new topic   Reply to topic    Difflock Forum Index -> Land Rover
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sj416beast
Just got MTs


Joined: 12 Jan 2009
Odometer: 109
Location: eastyorkshire



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 6:45 pm    Post subject: PLEASE HELP MY DISCOVERY TD5 KEEPS CUTTING OUT/RUNNING ROUGH Reply with quote

Hi all i bought a 1999 vreg Discovery td5 3 weeks ago after driving it 130 miles home all was well untill the next day, I noticed It was really hard to start and not running 100%. I did my research and was told to replace the intank fuel pump as it was very noisy. I replaced it with a second hand unit which was a lot quiter but the same again it was still struggling to start and by this point it was starting to cut out. I again looked back on the net and was advised to check the red ecu plug as the injector rail is renowned for leaking. I checked the red plug on the ecu which was full of oil so i cleaned it and it started straight away which was a good sign. I then replaced the injector harness with a genuine landrover harness and used 3 tins of electrical cleaner to clean all the oil out.
The Discovery is still running crap. It sometimes starts first time other times you can be there 10 mins trying to get it to go. I have rechecked the ecu plugs and its clean with no sign of oil.
It seems to run for around 3 miles and then just dies and then takes about 10 mins to get it to start again then you get a few miles down the road and it will die again im getting really mad with it now lol as i just cant work it out?? Any help please guys. Thanks Embarassed

__________________________________
SJ416 on 33" tyres a 8 inch lift its my monster lol.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sj416beast
Just got MTs


Joined: 12 Jan 2009
Odometer: 109
Location: eastyorkshire



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 7:15 pm    Post subject: Reply with quote

PLEASE HELP!!!
__________________________________
SJ416 on 33" tyres a 8 inch lift its my monster lol.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
excossack
Mud Obsessed


Joined: 06 Mar 2005
Odometer: 2903
Location: Somewhere



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Maybe worth changing fuel filter and bleeding it.
Check for splits in turbo hoses.
Any sign of leaking fuel on the floor?

__________________________________
Thanks - John
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Landy Andy
Just got MTs


Joined: 04 Jan 2008
Odometer: 166
Location: Herts



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

Has the oil gone into the ECU????????

Andy

__________________________________
Defender 90 TD5 X Tech
Back to top
View user's profile Send private message
sj416beast
Just got MTs


Joined: 12 Jan 2009
Odometer: 109
Location: eastyorkshire



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 9:48 pm    Post subject: Reply with quote

excossack wrote:
Maybe worth changing fuel filter and bleeding it.
Check for splits in turbo hoses.
Any sign of leaking fuel on the floor?


All hoses are ok had it fully serviced including all new fuel filters? No sign of diesel on the floor? Thanks

__________________________________
SJ416 on 33" tyres a 8 inch lift its my monster lol.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sj416beast
Just got MTs


Joined: 12 Jan 2009
Odometer: 109
Location: eastyorkshire



PostPosted: Thu Jul 22, 2010 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

Landy Andy wrote:
Has the oil gone into the ECU????????

Andy


Just taken ecu out of the disco and opened it to find no oil at all???

__________________________________
SJ416 on 33" tyres a 8 inch lift its my monster lol.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ricky
Off-Road Guru


Joined: 21 May 2006
Odometer: 1032
Location: west midlands



PostPosted: Fri Jul 23, 2010 8:12 am    Post subject: Reply with quote

Idealy it needs to be checked for any logged ECU faults, anyone close to you with a Nanocom ,rovacom , hawkey?
If there are no faults logged that explain your problem i would be looking at the injector seals
Back to top
View user's profile Send private message
wizz80
Gate Opener


Joined: 10 Sep 2008
Odometer: 15
Location: north devon



PostPosted: Fri Jul 23, 2010 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

sounds like injector washers to me they are letting exahst gases back in to the fuel that will be why the fuel pump is noisey becuase there will be air in the fuel.When it cuts out if you bleed the system and it starts straight away then this would be where i would start i have come across the problem several times i even keep the washers and seals in stock
Back to top
View user's profile Send private message
sj416beast
Just got MTs


Joined: 12 Jan 2009
Odometer: 109
Location: eastyorkshire



PostPosted: Sat Jul 24, 2010 1:24 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for your help i tried another pump again and a fuel pressure regulator with no success. I have pretty much given up i have been told to speak to a local landrover mechanic Martin hancock, which i did and he is coming tuesday morning to look at it so fingers crossed he will fix it?? Thanks Evil or Very Mad
__________________________________
SJ416 on 33" tyres a 8 inch lift its my monster lol.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Mc90
Gate Opener


Joined: 25 Jul 2010
Odometer: 2
Location: Drumoak



PostPosted: Sun Jul 25, 2010 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

How is the ecu earthed in the disco? I had very similar problem with my defender td5-after a LOT of headscratchin it turned out my ecu had bad earth-ran new earth from ecu to negative battery and its never missed a beat since(touch wood)!! Mayb worth a try?!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Baz2236
Just got MTs


Joined: 24 Oct 2006
Odometer: 316
Location: Ely, Cambs


1986 Suzuki SJ

PostPosted: Tue Jul 27, 2010 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

My mates 90 had similar issues when it some times died and would not start or run rough it turned out to be the injector washers had them replaced and it been fine since.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Difflock Forum Index -> Land Rover All times are GMT - 12 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot post calendar events in this forum
Service Kits

Oil Safe

Facebook

Evo Oils

Adrian Flux 2019

Join our mailing list for upcoming events, special offers, discount coupons and expert advice on the latest 4x4 products!

* indicates required





    
Powered by phpBB © phpBB Group